Klíma- karbantartás, tisztítás, fertőtlenítés

A nyári hőségben hűtésre, vagy éppen a nagy téli hidegben fűtésre használt klímaberendezések működésük során sokszor igen nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért fontos azok rendszeres karbantartása.

 

A csak hűtésre használt klímák esetében évente legalább egyszeri, hűtésre és fűtésre használt berendezések esetében pedig évente legalább kétszeri karbantartás ajánlott.

 

A még garanciális berendezések vonatkozásában pedig a karbantartások elvégzése a jótállás egyik feltétele, elmulasztása annak elvesztését vonja maga után.

 

A klímakarbantartás szükségességét három fő szempont követeli meg, mégpedig: a klímaberendezést használó emberek egészségének megőrzése, a klíma által felhasznált energia mennyiségének csökkentése, valamint a légkondicionáló élettartamának növelése.

A klímaberendezést használó emberek egészségének megőrzése igen fontos feladat, ugyanis a nem megfelelően karbantartott készülék komoly betegség kialakulását teheti lehetővé. A klímaberendezés használata közben a beltéri egység hőcserélője a folyamatos páralecsapódás miatt állandóan nedves, s ez lehetőséget biztosít baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának.

 

Ezek egyrészt képesek bűzt árasztani, másrészt pedig légúti megbetegedést okozhatnak. Bizonyára Ön is sokat hallott már a klímaberendezésekkel igen gyakran összefüggésbe hozott Legionella baktérium által okozott megbetegedésről.

 

A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés jóval több energiát fogyaszt, mint azt kellene. Ennek egyik oka a hőátadó felületek elkoszolódása lehet. Egy idő után a klímaberendezés szűrőjét a por és szösz teljesen beborítja, ezért nem tud rajta megfelelő mennyiségű levegő áramolni, mely következtében pedig csökken a berendezés teljesítménye és nő az áramfogyasztása.

 

Ugyanez elmondható a kültéri egységre is azzal a különbséggel, hogy annak hőcserélőjén a levegő szűrés nélkül halad keresztül, ezért az azon átáramló szennyeződés a lamellák közti rész teljes dugulását idézheti elő.

 

Komoly veszélyt jelentenek ebből a szempontból a berendezés közelében elhelyezkedő nyárfák, melyek virágai rövid idő alatt képesek az egész hőcserélő felületén megtapadni, mintegy paplanszerűen rátapadni a felületre, így megakadályozva az üzemszerű működéshez szükséges mennyiségű levegő szabad áramlását a kültéri egység hőcserélőjén keresztül. A kültéri egység tisztán tartása tehát ugyanolyan fontos feladat, mint a beltéri egységé.

 

A klímakarbantartás nemcsak fertőtlenítésből és takarításból áll. A klíma élettartamának növelése is fontos célja a karbantartási munka elvégzésének. A fentieken túl a megfelelő hűtőközegtöltet ellenőrzése kiemelt dolog, ugyanis a kellő gáztöltet elengedhetetlen feltétele a klíma megfelelő működésének. A gázhiány nemcsak a berendezés hatásfokának csökkenését idézi elő, de jobban terhelődik annak kompresszora, ennek következtében csökken élettartama és a szükségesnél több áramot fogyaszt a készülék.

 

Célszerű a légkondicionáló karbantartását még a szezon beköszönte előtt szakemberrel elvégeztetni.

 

Bízza szakemberre a karbantartási feladatokat, keressen bennünket elérhetőségeink valamelyikén!

 

Vissza
Szolgáltatásaink: klíma szerelés Debrecen és környéke, klíma telepítés Debrecen és környéke, klíma beépítés Debrecen és környéke, klíma beszerelés Debrecen és környéke, klíma előcsövezés Debrecen és környéke, klíma karbantartás Debrecen és környéke, klíma tisztítás Debrecen és környéke, klíma javítás Debrecen és környéke, klíma szervíz Debrecen és környéke, klíma forgalmazás, klíma webáruház, klíma webshop, akciós klíma, olcsó klíma, ingyenes klíma házhozszállítás, olcsó, akciós párátlanító, páramentesítő, ipari párátlanító, páramentesítő bérbeadása országosan
Forgalmazott márkák: Daikin klíma, Fisher klíma, Fujitsu klíma, Gree klíma, LG klíma, Midea klíma, Mitsubishi klíma, Panasonic klíma, Samsung klíma, Toshiba klíma, Midea párátlanító, Korel páramentesítő
Kategóriák: oldalfali split klíma, Ablak klíma, Mobil klíma, multi inverter beltéri egység, multi inverter kültéri egység, mennyezeti kazettás split klíma, parapet/mennyezeti split klíma, légcsatornázható split klíma, Párátlanító, páramentesítő, Légtisztító, párásító