Fűtsön inverteres klímával!

A klíma szó hallatán az emberek többségének a nagy nyári kánikulában egy hűvös helyiségben üzemelő berendezés jut eszébe, s még ha sokan tudják is, hogy a mai, korszerű inverteres készülékek fűteni is képesek, mégis a szó hallatán elsősorban a hűtési funkciójára asszociálnak. Jelenleg Magyarországon a gázfűtés a legelterjedtebb, de egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarát, megújuló energiát hasznosító készülékek, ennek megfelelően a hőszivattyús berendezések is. A jelenleg kereskedelemben kapható klímák a legjobb hatásfokú hőszivattyúval rendelkeznek, ennek megfelelően a lehető legkisebb hőterheléssel képesek felmelegíteni egy adott helyiséget.  Egyes típusok akár -10 -20ºC külső hőmérsékletig is képesek fűteni. Sőt, ezek a készülékek képesek akár a teljes fűtési szezont végigfűteni!


A hőszivattyús klíma fűtés üzemmódban a külső levegőből nyer energiát, melyet a belső helyiségbe juttatva használ fel annak fűtésére. Tehát a klímaberendezés nem elektromos árammal fűt. Egy ilyen berendezés körülbelül háromszor annyi fűtési teljesítményt ad le a belső térben, mint amennyi elektromos energiát fogyaszt. Egy komolyabb készülék esetén ez a szorzó akár ötszörös is lehet.


A hőszivattyús klímaberendezések segítségével az ún. légbefúvós fűtési megoldás valósítható meg, mely az egyik legrugalmasabb fűtési mód. Az ilyen készülékek a bekapcsolásukat követő 2-3 perc múlva képesek a maximális, 40-45 °C-os levegő befúvására és mivel a klíma beltéri egységben lévő ventilátor segítségével mesterséges légáramoltatást alkalmazunk, így a helyiségbe árasztott meleg levegő gyorsan eloszlik a teljes fűtött területen. Ennek megfelelően nem kell egész nap működnie. Ez a fűtési megoldás először a helyiség levegőjét melegíti fel, majd csak utána a falakat és a helyiségben elhelyezett tárgyakat szemben a többi fűtési megoldással. A klímaberendezéssel lokális fűtés valósítható meg, tökéletes megoldás amennyiben nincs szükség a teljes épület melegen tartására.


Egy fűtésre alkalmazni kívánt készülék tervezésekor fontos néhány tényezőt figyelembe venni.  Az egyik ilyen tényező, hogy a készülék hatásfoka a külső hőmérséklet csökkenésével romlik, azaz csökken a teljesítménye, ezért fontos a készüléket túlméretezni. A gyártók által kibocsátott katalógusokban található adatok +7°C-os külső hőmérséklet esetén értendőek, -10 -15°C-os külső hőmérséklet esetén a névleges teljesítményüknek csupán a 60-70%-a a leadott fűtőteljesítmény. Egy másik fontos tényező, amivel a tervezéskor számolni kell, az a leolvasztás ideje. A fűtés üzemmódban a klíma kültéri egység hőcserélőjén képződő pára megfagy. Ezt a jégképződményt a készülék leolvasztással szünteti meg, mely során leállítja a fűtést és meleg gázt keringtet a kültéri egységben. Ezt a műveletet a készülék +5 és -5ºC külső hőmérséklet esetén gyakrabban hajtja végre, mert ebben a tartományban a külső levegő nedvességtartalma magasabb, mint ezen tartományon kívül, ennek megfelelően a klíma kültéri egység lejegesedése sűrűbben fog bekövetkezni mely során a készülék fűtési üzemmódja állni fog.


Telepítéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a kültéri egységnél képződő kondenzvíz elvezetésére, illetve az azt elvezető csőben egy fűtőszál elhelyezésével meg kell akadályozni, hogy abban a kondenzátum megfagyjon. Ezen kívül a klíma kültéri egység elhelyezésekor fontos szempont, hogy a klíma a hóhatár fölé legyen telepítve, hiszen a készülék ventilátora elé tornyosuló hó akadályozza a szabad légáramlást, mely következtében a berendezés üzemképtelen lesz.


A használat vonatkozásában elmondható, hogy a klíma beltéri egység légterelőjét célszerű lefelé irányítani, hiszen a meleg levegő felfelé száll. A beltéri egységben található szűrők funkciójukat ugyanúgy ellátják, mint hűtés üzemmódban, tehát a helyiség levegőjét megszűrik, de nem cserélik, ezért a friss levegőről néhány perces szellőztetés során gondoskodni kell.


A COP egy olyan mérőszám illetve energiahatékonysági mutató, melyet fűtési jósági foknak hívunk. Értékét egy adott környezeti hőmérsékleten leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosaként kapjuk meg. Tehát a fűtésre használt klíma COP értéke minél magasabb, a készülék annál jobb hatásfokú. Ha például egy készülék COP értéke 4 az azt jelenti, hogy 1 Watt elektromos áramból 4 Watt leadott hőenergiát állít elő. Ezt a COP értéket +7ºC külső és +20ºC belső hőmérséklethez tartozó adatként adják meg a katalógusokban. Egy új szabályozás szerint a gyártóknak az egész fűtési szezonra vonatkozóan kell megadni ezt az értéket, melyet szezonális fűtési jósági foknak hívunk, ez az SCOP. Az a felhasználó, aki ismeri gázfűtése hatékonyságát az a gázszámlája illetve villanyszámlája alapján kiszámolhatja, hogy mennyibe kerül egységnyi fűtési energiát előállítani klímával, illetve gázzal. A rendelkezésre álló SCOP mutató még pontosabb eredményt tesz lehetővé.


Hőszivattyúval való fűtéshez igényelhet szolgáltatójától kedvezményes áron áramot. Ezt a szolgáltatók az ún. „Geo tarifa” vagy „H tarifa” keretében biztosítják. Ezen tarifák mellett egy korszerű klíma az egész fűtési szezon alatt versenytársa a gázfűtésnek.
Szolgáltatásaink: klíma szerelés Debrecen és környéke, klíma telepítés Debrecen és környéke, klíma beépítés Debrecen és környéke, klíma beszerelés Debrecen és környéke, klíma előcsövezés Debrecen és környéke, klíma karbantartás Debrecen és környéke, klíma tisztítás Debrecen és környéke, klíma javítás Debrecen és környéke, klíma szervíz Debrecen és környéke, klíma forgalmazás, klíma webáruház, klíma webshop, akciós klíma, olcsó klíma, ingyenes klíma házhozszállítás, olcsó, akciós párátlanító, páramentesítő, ipari párátlanító, páramentesítő bérbeadása országosan
Forgalmazott márkák: Daikin klíma, Fisher klíma, Fujitsu klíma, Gree klíma, LG klíma, Midea klíma, Mitsubishi klíma, Panasonic klíma, Samsung klíma, Toshiba klíma, Midea párátlanító, Korel páramentesítő
Kategóriák: oldalfali split klíma, Ablak klíma, Mobil klíma, multi inverter beltéri egység, multi inverter kültéri egység, mennyezeti kazettás split klíma, parapet/mennyezeti split klíma, légcsatornázható split klíma, Párátlanító, páramentesítő, Légtisztító, párásító